- Home
- Presentaties
-
Verslagen
-
Verslagen overzicht
>
- 28. SDG's zetten gemeenten in beweging!
- 27. Money makes the world go green!
- 26. Duurzame Mobiliteit
- 25. Meat the Food Revolution
- 24. Wrap it Up! Duurzame verpakkingen
- 23. Van niche naar mainstream: Fair Fashion
- 22. Innovatie Van Valley of Death naar groot succes
- 21. Communicatie van duurzaamheid
- 20. Haalbare duurzame innovatie bij het MKB: Het wiel herpositioneren
- 19. Een nieuwe Beschaving?
- 18. Elektrisch vervoer in de stad
- 17. De (on)mogelijkheden van financiering van duurzame initatieven
- 16. De vechtmarkt die textielrecycling heet
- 15. Van niche naar Mainstream
- 13. Duurzaam wonen
- 12. Consumenteninzichten
- 11. duurzame voedselketens
- 10. Biologisch afbreekbaar plastic. De strijd voor minder soep.
- 9. Waar gaat de wereld heen
- 8. Alliander en duurzame energievoorziening
- 7. An ecobusiness is just like any other business or is it not?
- 6. Elektrische mobiliteit: een hype of de toekomst
- 5. over licht moet je niet lullen dat moet je zien
- 4. T-Mobile Nederland geeft primeur over MVO-beleid
- 3. Eerlijke prijs voor onze koffie
- 2. Redbeans 1e klimaatneutrale koffie
-
Verslagen overzicht
>
- Contact
3: Solidaridad: meer dan Fairtrade |
Bedankt voor jullie hulp, maar liever hebben wij een eerlijke prijs voor onze koffie
Op maandag 23 maart vond de 3e editie van de Duurzaamheidsdialoog plaats. BBK/Door Vriendschap Sterker was op maandag 23 maart in Amsterdam gastheer voor een enthousiaste groep professionals, beleidsmakers, ondernemers en experts. Daan de Wit, hoofd communicatie en campagnes, sprak namens Solidaridad op maandag 23 maart open en eerlijk over de NGO.
Mexicaanse koffieboeren zeiden het in 1986 duidelijk: 'Bedankt voor jullie hulp, maar liever hebben we een eerlijke prijs voor onze koffie.' Daarop richtte Solidaridad Max Havelaar op. En introduceerde een paar jaar later Oké-fruit en het trendy jeanslabel Kuyichi. Om grote bedrijven in staat te stellen maatschappelijk verantwoord te ondernemen ontwikkelde Solidaridad het 'Good Inside' label van UTZ CERTIFIED.
Volgens Solidaridad – wat zichzelf omschrijft als ‘vernieuwer in armoedebestrijding’ – is eerlijke en duurzame handel het beste middel om de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden structureel te verbeteren. Solidaridad traint boeren in nieuwe landbouwtechnieken, helpt coöperaties opzetten en zorgt voor een eerlijke prijs voor producten. Solidaridad richt (fairtrade) keurmerken op zodat handelaren, bedrijfsleven en consumenten die eerlijke/duurzame producten kunnen kopen.
Solidaridad werkt in de hele keten: van producent tot consument en van grondstof tot eindproduct. Doel is dat eerlijke en duurzame handel vanzelfsprekend wordt en producten op mens- en milieuvriendelijke wijze gemaakt worden. Solidaridad staat voortdurend aan de wieg van nieuwe initiatieven. Max Havelaar zette een nieuwe standaard in de supermarkten. AgroFair was het eerste fairtrade fruitbedrijf met boeren als aandeelhouders. Merken als Kuyichi en M'BRAZE hebben de trend gezet voor duurzaam geproduceerde kleding en we lopen voorop bij het verduurzamen van soja en biobrandstofgewassen. Het 'Good Inside' label van UTZ CERTIFIED lijkt een leidend model te worden voor bedrijven om duurzaam te ondernemen. De afdeling Solidaridad Business Concepts zet bedrijven op die zulke artikelen op de markt brengen.
Wat ooit begon met Mexicaanse koffie is uitgegroeid tot een wereldwijde fairtrade beweging met fruit, katoen, koffie, cacao, soja en andere producten met inmiddels een jaaromzet van 2,5 miljard euro. Miljoenen boeren en hun families in ontwikkelingslanden profiteren daarvan. Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat de naamsbekendheid van en sympathie voor fairtrade merken als Max Havelaar hoog is, maar dat die producten kopen voor velen een stap te ver is. Solidaridad wil haar merk (deels) laden door zich te presenteren als de initiatiefnemer van fairtrade merken.
Solidaridad verkent nieuwe wegen om de wereldeconomie gezond en duurzaam te maken. Samen met bedrijven, lokale NGO's en boeren werken we aan duurzame productieketens. Van producent tot consument.
Daarbij letten ze op het milieu, op arbeidsomstandigheden en werken we aan een wereldwijde afzetmarkt . Solidaridad gelooft dat alleen een eerlijke en duurzame economie, waarin iedereen zijn eigen brood verdient, een eind kan maken aan armoede.
Na de presentatie van Daan de Wit splitsen de deelnemers zich in vier groepen om de vier (communicatie)dilemma’s te bespreken.
1. Solidaridad wil bewuste consumenten verleiden om niet alleen fairtrade producten te kopen, maar ook Solidaridad te ondersteunen.
De werkgroep kwam met de volgende aanbevelingen: Er is een onderverdeling in niveaus waarop je met consument moet communiceren. Die keurmerken zijn er allemaal, consument komt daar mee in aanraking. En dan moet ie ook nog weten wat Solidaridad is.
Mensen moeten al zoveel lezen, er zijn te veel beslissingsmomenten, de meeste consumenten weten niet eens waar een gemiddeld keurmerk voor staat, laat staan dat er een organisatie als Solidaridad achter staat.
Oplossing 1:
De naamsbekendheid van Solidaridad is laag, de naam wordt niet actief aan een van de merken gekoppeld. De naam van de NGO heeft een negatieve associatie: een beeld van een negermeisje. Je kunt het niet lekker communiceren. Conclusie: Doe iets aan de naam en koppel daaraan een nieuw en beter imago. Solidair is duidelijker dan Solidaridad. Solidair Fair. Solid.
Oplossing 2:
Vertel wat je doet als merk. De boodschap is nu te versnipperd, maak een keuze. Wat ben je, wat doe je? Ga je merk laden.
Oplossing 3:
Koppel een eigentijds karakter aan Solidaridad. Vermeldt bij alle producten en merken Powered by Solidaridad. Communiceer dat in combinatie met de (keur)merken die je hebt neergezet.
Solidaridad zou een gezicht moeten krijgen: personificeren. Neem een voorbeeld aan een ambassadeur als Marco Borsato van War Child. Hij draagt echt een visie uit.
Oplossing 4:
Maak gebruik van de moderne media: start een digitale campagne.
Oplossing 5: Maak duidelijk dat je geld wilt hebben.
2. Solidaridad is een NGO die onderneemt en vuile handen durft te maken.
De werkgroep stelde eerst vast dat Solidaridad afscheid moet nemen van de interne positionering ‘Vuile handen maken voor een schoon geweten’. Vuile handen, daar moet je van af. Dat beeld is te negatief. De vraag is of je aan het grote publiek gaat communiceren dat je met bedrijven samenwerkt of communiceer je verhalen over wat je hebt bereikt met bedrijven? WNF communiceert bijvoorbeeld uitsluitend de succesverhalen. Niks vuile handen, schone handen!
Moet je wat met dat bedrijfsleven? Ja, je moet wat met het bedrijfsleven, maar vaar je eigen koers daarin. Als Ahold hulp krijgt van Solidaridad , profileer jezelf dan ook tegelijkertijd en spreek dat af met Ahold. Je moet wel een budget hebben om te kunnen communiceren.
De werkgroep stelde vast dat Solidaridad actief is in projecten waar ze processen aanstuurt voor verbetering, het is dan moeilijk communiceren wat je successen zijn ofwel concrete resultaten. Formuleer daarom in overleg met bedrijven je doelstellingen.
De consument is geen einddoel, maar een middel. Betrek ze bij bepaalde projecten. ‘Koop vooral die duurzame soja. Het is nog niet oké. Maar als je ze blijft kopen hebben we het over 5 jaar wel op orde.’ (Praktisch idealisme)
De samenwerking met Essent in 2008. Waarbij Essent koffieschillen gebruikte in haar verbrandingsoven. Heeft Essent gebruikt in haar communicatie. Het was voor de consument een redelijk complex verhaal.
3. Eerlijke prijs is een krachtige, maar eenzijdige boodschap: prijs maakt in soja, bio ethanol, cacao en palmolie het grote verschil niet.
Ja, prijs is een belemmering om de consument te bereiken. Waarom wil Solidaridad bij het grote publiek deze boodschap neerleggen en bekend genereren voor haar doelstelling? Is het niet veel effectiever om met beperkte middelen te focussen op overheid en bedrijfsleven? Pick your fights en kijk vooral waar makkelijk winst te behalen valt.
Conclusie: een eenzijdige focus op eerlijke prijs, daar verleidt je het publiek niet mee.
Denk na over het verdienmodel van het merk. Waarom moet Solidaridad in beeld komen bij de consument? Het is toch mooi dat je je als consument onderdeel voelt van een grote keten? Als je echt eerlijk bent, heb je een complexe boodschap.
Hoe bereik je wel het publiek: als je echt blijft zitten op het wervingsprincipe donateurs binnen te halen, kies dan voor de meest effectieve boodschap. Denk aan de zielige kindjes. En probeer helder te krijgen ‘what’s in it for me?’
Onderscheidt daarbij verschillende communicatiedoelgroepen:
Denk aan: cultural creatives (M-Braze, Kuyichi) en de christenen/hard core biologische consument (Max Havelaar, Cafe Oké). De groep kerkgangers in Nederland kalft af, maar het aantal mensen dat in bredere zin met religie en geloof bezig is wordt juist groter. Spreek deze groep aan op de solidariteitsgedachte zorg voor de medemens.
Koppel Solidaridad ook aan kwaliteit: goede, lekkere en verleidelijke producten. Vooral de cc’s zijn hier naar op zoek. De belofte: Bedenk een zin waarin je de consument vertelt wat ze krijgen. Als je producten van Solidaridad koopt, dan….
4. Campagnes van Solidaridad bewegen zich in het krachtenveld van duurzame ketens.
Hoe kun je campagnes voeren zonder bedrijven voor het hoofd te stoten? Je mag best gezonde druk voeren op bedrijven, maar het hoeft niet meteen activistisch over te komen.
Er zit in onterechte bescheidenheid in organisatie gebakken. Je moet leiderschap tonen. Het mag ook serving leadership zijn. Waarom houdt Solidaridad zich voortdurend in? Die ingetogenheid is niet nodig. Het feit dat Solidaridad er is als NGO maakt dat jullie binnen komen bij bedrijven, hoe kan je dat draagvlak voor verandering creëren? Claim je successen.
De aanvullende opmerking van Daan aan de werkgroep was:
‘Het dilemma zit vooral aan het begin van een nieuwe keten. Om draagvlak te creëren moet je problemen adresseren; het liefst brand roepen. Tegelijk zijn in het begin van de opbouw van een keten de relaties met bedrijven nog fragiel. Die moet je wel binnenboord houden en die staan niet te juichen als Solidaridad de vuile was uit hun keten buiten hangt. De druk om dingen te doen komt door maatschappelijk draagvlak. Bedrijven doen het niet omdat ze ons zo aardig vinden.’
Een ander idee dat de werkgroep presenteerde was ‘Het huis van’. Solidaridad is initiatiefnemer en aanjager van op zichzelf staande succesvolle fair trade ondernemingen en bekende keurmerken.
Daarnaast heeft Solidaridad enorm veel kennis en expertise in huis en is het wereldwijd een unieke organisatie. Verpak deze informatie in hapklare en laagdrempelige kennisproducten en diensten die je in allerlei vormen (cursussen, lespakketten, stages) kunt aanbieden op scholen, universiteiten. Maar ook in samenwerking met uitgeverijen en mediapartijen kan Solidaridad haar expertise uitventen en te gelde maken.
Op maandag 23 maart vond de 3e editie van de Duurzaamheidsdialoog plaats. BBK/Door Vriendschap Sterker was op maandag 23 maart in Amsterdam gastheer voor een enthousiaste groep professionals, beleidsmakers, ondernemers en experts. Daan de Wit, hoofd communicatie en campagnes, sprak namens Solidaridad op maandag 23 maart open en eerlijk over de NGO.
Mexicaanse koffieboeren zeiden het in 1986 duidelijk: 'Bedankt voor jullie hulp, maar liever hebben we een eerlijke prijs voor onze koffie.' Daarop richtte Solidaridad Max Havelaar op. En introduceerde een paar jaar later Oké-fruit en het trendy jeanslabel Kuyichi. Om grote bedrijven in staat te stellen maatschappelijk verantwoord te ondernemen ontwikkelde Solidaridad het 'Good Inside' label van UTZ CERTIFIED.
Volgens Solidaridad – wat zichzelf omschrijft als ‘vernieuwer in armoedebestrijding’ – is eerlijke en duurzame handel het beste middel om de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden structureel te verbeteren. Solidaridad traint boeren in nieuwe landbouwtechnieken, helpt coöperaties opzetten en zorgt voor een eerlijke prijs voor producten. Solidaridad richt (fairtrade) keurmerken op zodat handelaren, bedrijfsleven en consumenten die eerlijke/duurzame producten kunnen kopen.
Solidaridad werkt in de hele keten: van producent tot consument en van grondstof tot eindproduct. Doel is dat eerlijke en duurzame handel vanzelfsprekend wordt en producten op mens- en milieuvriendelijke wijze gemaakt worden. Solidaridad staat voortdurend aan de wieg van nieuwe initiatieven. Max Havelaar zette een nieuwe standaard in de supermarkten. AgroFair was het eerste fairtrade fruitbedrijf met boeren als aandeelhouders. Merken als Kuyichi en M'BRAZE hebben de trend gezet voor duurzaam geproduceerde kleding en we lopen voorop bij het verduurzamen van soja en biobrandstofgewassen. Het 'Good Inside' label van UTZ CERTIFIED lijkt een leidend model te worden voor bedrijven om duurzaam te ondernemen. De afdeling Solidaridad Business Concepts zet bedrijven op die zulke artikelen op de markt brengen.
Wat ooit begon met Mexicaanse koffie is uitgegroeid tot een wereldwijde fairtrade beweging met fruit, katoen, koffie, cacao, soja en andere producten met inmiddels een jaaromzet van 2,5 miljard euro. Miljoenen boeren en hun families in ontwikkelingslanden profiteren daarvan. Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat de naamsbekendheid van en sympathie voor fairtrade merken als Max Havelaar hoog is, maar dat die producten kopen voor velen een stap te ver is. Solidaridad wil haar merk (deels) laden door zich te presenteren als de initiatiefnemer van fairtrade merken.
Solidaridad verkent nieuwe wegen om de wereldeconomie gezond en duurzaam te maken. Samen met bedrijven, lokale NGO's en boeren werken we aan duurzame productieketens. Van producent tot consument.
Daarbij letten ze op het milieu, op arbeidsomstandigheden en werken we aan een wereldwijde afzetmarkt . Solidaridad gelooft dat alleen een eerlijke en duurzame economie, waarin iedereen zijn eigen brood verdient, een eind kan maken aan armoede.
Na de presentatie van Daan de Wit splitsen de deelnemers zich in vier groepen om de vier (communicatie)dilemma’s te bespreken.
1. Solidaridad wil bewuste consumenten verleiden om niet alleen fairtrade producten te kopen, maar ook Solidaridad te ondersteunen.
De werkgroep kwam met de volgende aanbevelingen: Er is een onderverdeling in niveaus waarop je met consument moet communiceren. Die keurmerken zijn er allemaal, consument komt daar mee in aanraking. En dan moet ie ook nog weten wat Solidaridad is.
Mensen moeten al zoveel lezen, er zijn te veel beslissingsmomenten, de meeste consumenten weten niet eens waar een gemiddeld keurmerk voor staat, laat staan dat er een organisatie als Solidaridad achter staat.
Oplossing 1:
De naamsbekendheid van Solidaridad is laag, de naam wordt niet actief aan een van de merken gekoppeld. De naam van de NGO heeft een negatieve associatie: een beeld van een negermeisje. Je kunt het niet lekker communiceren. Conclusie: Doe iets aan de naam en koppel daaraan een nieuw en beter imago. Solidair is duidelijker dan Solidaridad. Solidair Fair. Solid.
Oplossing 2:
Vertel wat je doet als merk. De boodschap is nu te versnipperd, maak een keuze. Wat ben je, wat doe je? Ga je merk laden.
Oplossing 3:
Koppel een eigentijds karakter aan Solidaridad. Vermeldt bij alle producten en merken Powered by Solidaridad. Communiceer dat in combinatie met de (keur)merken die je hebt neergezet.
Solidaridad zou een gezicht moeten krijgen: personificeren. Neem een voorbeeld aan een ambassadeur als Marco Borsato van War Child. Hij draagt echt een visie uit.
Oplossing 4:
Maak gebruik van de moderne media: start een digitale campagne.
Oplossing 5: Maak duidelijk dat je geld wilt hebben.
2. Solidaridad is een NGO die onderneemt en vuile handen durft te maken.
De werkgroep stelde eerst vast dat Solidaridad afscheid moet nemen van de interne positionering ‘Vuile handen maken voor een schoon geweten’. Vuile handen, daar moet je van af. Dat beeld is te negatief. De vraag is of je aan het grote publiek gaat communiceren dat je met bedrijven samenwerkt of communiceer je verhalen over wat je hebt bereikt met bedrijven? WNF communiceert bijvoorbeeld uitsluitend de succesverhalen. Niks vuile handen, schone handen!
Moet je wat met dat bedrijfsleven? Ja, je moet wat met het bedrijfsleven, maar vaar je eigen koers daarin. Als Ahold hulp krijgt van Solidaridad , profileer jezelf dan ook tegelijkertijd en spreek dat af met Ahold. Je moet wel een budget hebben om te kunnen communiceren.
De werkgroep stelde vast dat Solidaridad actief is in projecten waar ze processen aanstuurt voor verbetering, het is dan moeilijk communiceren wat je successen zijn ofwel concrete resultaten. Formuleer daarom in overleg met bedrijven je doelstellingen.
De consument is geen einddoel, maar een middel. Betrek ze bij bepaalde projecten. ‘Koop vooral die duurzame soja. Het is nog niet oké. Maar als je ze blijft kopen hebben we het over 5 jaar wel op orde.’ (Praktisch idealisme)
De samenwerking met Essent in 2008. Waarbij Essent koffieschillen gebruikte in haar verbrandingsoven. Heeft Essent gebruikt in haar communicatie. Het was voor de consument een redelijk complex verhaal.
3. Eerlijke prijs is een krachtige, maar eenzijdige boodschap: prijs maakt in soja, bio ethanol, cacao en palmolie het grote verschil niet.
Ja, prijs is een belemmering om de consument te bereiken. Waarom wil Solidaridad bij het grote publiek deze boodschap neerleggen en bekend genereren voor haar doelstelling? Is het niet veel effectiever om met beperkte middelen te focussen op overheid en bedrijfsleven? Pick your fights en kijk vooral waar makkelijk winst te behalen valt.
Conclusie: een eenzijdige focus op eerlijke prijs, daar verleidt je het publiek niet mee.
Denk na over het verdienmodel van het merk. Waarom moet Solidaridad in beeld komen bij de consument? Het is toch mooi dat je je als consument onderdeel voelt van een grote keten? Als je echt eerlijk bent, heb je een complexe boodschap.
Hoe bereik je wel het publiek: als je echt blijft zitten op het wervingsprincipe donateurs binnen te halen, kies dan voor de meest effectieve boodschap. Denk aan de zielige kindjes. En probeer helder te krijgen ‘what’s in it for me?’
Onderscheidt daarbij verschillende communicatiedoelgroepen:
Denk aan: cultural creatives (M-Braze, Kuyichi) en de christenen/hard core biologische consument (Max Havelaar, Cafe Oké). De groep kerkgangers in Nederland kalft af, maar het aantal mensen dat in bredere zin met religie en geloof bezig is wordt juist groter. Spreek deze groep aan op de solidariteitsgedachte zorg voor de medemens.
Koppel Solidaridad ook aan kwaliteit: goede, lekkere en verleidelijke producten. Vooral de cc’s zijn hier naar op zoek. De belofte: Bedenk een zin waarin je de consument vertelt wat ze krijgen. Als je producten van Solidaridad koopt, dan….
4. Campagnes van Solidaridad bewegen zich in het krachtenveld van duurzame ketens.
Hoe kun je campagnes voeren zonder bedrijven voor het hoofd te stoten? Je mag best gezonde druk voeren op bedrijven, maar het hoeft niet meteen activistisch over te komen.
Er zit in onterechte bescheidenheid in organisatie gebakken. Je moet leiderschap tonen. Het mag ook serving leadership zijn. Waarom houdt Solidaridad zich voortdurend in? Die ingetogenheid is niet nodig. Het feit dat Solidaridad er is als NGO maakt dat jullie binnen komen bij bedrijven, hoe kan je dat draagvlak voor verandering creëren? Claim je successen.
De aanvullende opmerking van Daan aan de werkgroep was:
‘Het dilemma zit vooral aan het begin van een nieuwe keten. Om draagvlak te creëren moet je problemen adresseren; het liefst brand roepen. Tegelijk zijn in het begin van de opbouw van een keten de relaties met bedrijven nog fragiel. Die moet je wel binnenboord houden en die staan niet te juichen als Solidaridad de vuile was uit hun keten buiten hangt. De druk om dingen te doen komt door maatschappelijk draagvlak. Bedrijven doen het niet omdat ze ons zo aardig vinden.’
Een ander idee dat de werkgroep presenteerde was ‘Het huis van’. Solidaridad is initiatiefnemer en aanjager van op zichzelf staande succesvolle fair trade ondernemingen en bekende keurmerken.
Daarnaast heeft Solidaridad enorm veel kennis en expertise in huis en is het wereldwijd een unieke organisatie. Verpak deze informatie in hapklare en laagdrempelige kennisproducten en diensten die je in allerlei vormen (cursussen, lespakketten, stages) kunt aanbieden op scholen, universiteiten. Maar ook in samenwerking met uitgeverijen en mediapartijen kan Solidaridad haar expertise uitventen en te gelde maken.