- Home
- Presentaties
-
Verslagen
-
Verslagen overzicht
>
- 28. SDG's zetten gemeenten in beweging!
- 27. Money makes the world go green!
- 26. Duurzame Mobiliteit
- 25. Meat the Food Revolution
- 24. Wrap it Up! Duurzame verpakkingen
- 23. Van niche naar mainstream: Fair Fashion
- 22. Innovatie Van Valley of Death naar groot succes
- 21. Communicatie van duurzaamheid
- 20. Haalbare duurzame innovatie bij het MKB: Het wiel herpositioneren
- 19. Een nieuwe Beschaving?
- 18. Elektrisch vervoer in de stad
- 17. De (on)mogelijkheden van financiering van duurzame initatieven
- 16. De vechtmarkt die textielrecycling heet
- 15. Van niche naar Mainstream
- 13. Duurzaam wonen
- 12. Consumenteninzichten
- 11. duurzame voedselketens
- 10. Biologisch afbreekbaar plastic. De strijd voor minder soep.
- 9. Waar gaat de wereld heen
- 8. Alliander en duurzame energievoorziening
- 7. An ecobusiness is just like any other business or is it not?
- 6. Elektrische mobiliteit: een hype of de toekomst
- 5. over licht moet je niet lullen dat moet je zien
- 4. T-Mobile Nederland geeft primeur over MVO-beleid
- 3. Eerlijke prijs voor onze koffie
- 2. Redbeans 1e klimaatneutrale koffie
-
Verslagen overzicht
>
- Contact
17:
|
Veronique Swinkels, directeur van BBK/Door Vriendschap Sterker, opende donderdag 14 maart; “De Duurzaamheids Dialoog brengt ondernemers, organisaties en adviseurs bij elkaar om inzichten en trends uit te wisselen op gebied van duurzaamheid. Onderwerp van vanavond is de mogelijkheden en moeilijkheden van financiering van duurzame initiatieven.”
Drie sprekers delen hun visie: Sibolt Mulder over de positie van de banken als het om duurzaamheid gaat, Maarten de Jong over het nieuwe platform OnePlanetCrowd en Richard Kooloos over de rol die ABN ziet voor zichzelf.
Consumentenvertrouwen in banken
De reden dat veel bedrijven zich nu onttrekken aan een sterke aanpak wat betreft duurzaamheid is het veel gehoorde argument ‘daar is geen financiering voor’. Maar is dit ook waar? Wat doen de banken al? En kunnen de banken niet meer doen? Zo vraagt Sibolt Mulder van TNS NIPO.
Over het algemeen overheerst de mening dat je bij een bank niet hoeft aan te kloppen met duurzame initiatieven die ‘geld kosten’. Volgens de Europese corporate imago-studie (2011) scoren juist banks and insurance extreem laag. Net als de sector energy overigens. Die lage score heeft te maken met factoren waar de banken in achterblijven volgens de consument: Eerlijkheid, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid, bijdrage aan en een open dialoog met de samenleving en steun voor sociale- en ecologische zaken. Branches die hier goed scoren zijn de food sector en mobile phone and PC sector. De afgelopen jaren hebben deze enorm aan transparantie gewerkt met als gevolg het meest duurzame imago.
De banken moeten zich de vraag stellen wat de kansen zijn om aan een betere reputatie te bouwen, om weer vertrouwen te winnen bij de Nederlandse burger. Sibolt Mulder benadrukt het belang om het niet alleen te dóen, maar ook te vertellen. En het niet alleen te vertellen maar ook te doen. Iets meer zelf richting bepalen en leiding nemen kan geen kwaad voor de bankensector. Zo stelt Sibolt. Daarbij geeft hij het advies te focussen op zowel ‘planet’ als op de sociale kant, ‘people’.
Crowdfunden van duurzaamheid
Maarten de Jong stelt het nieuwe crowdfunding platform One planet crowd voor, dat zich speciaal op duurzame initiatieven richt. Waarin OneplanetCrowd zich onderscheidt van de andere crowdfundingplatforms? “Bij ons vind je ondernemers die op hun manier ook een meerwaarde willen leveren, sociaal of ecologisch” zegt Maarten.
Aan de ondernemerskant wordt het steeds lastiger om geld op te halen. Het antwoord op deze moeilijkheid is crowdfunding; fondsenwerven bij de menigte. Met het plaatsen van jouw idee op een groot platform spreid je je kansen. Allemaal kleine bedragen worden online opgehaald bij de crowd in ruil voor een goed gevoel, een beloning, of betaling via rente of aandelen. Tegelijkertijd creëer je al een draagvlak voor jouw idee of product. Immers ben je met crowdfunding direct in contact met je consument. Je vraagt hen om vertrouwen en draagvlak. Zo haal je geld op en creëer je vraag en een markt voor je product of idee. Productinnovatie wordt op die manier mogelijk gemaakt door de ‘crowd’ en niet door financiële instellingen. Crowdfunding is een aanvulling op bestaande, reguliere vormen van financiering. Het is de laatste jaren enorm gegroeid. Het is geen hype, maar een nieuwe ontwikkeling. Een reactie op de extreem lage transparantie beleving van financiële dienstverlening. Crowdfunding beantwoordt aanhet verlangen van mensen om te zien wat er met hun geld gebeurt.
Als onderneming doe je Crowdfunding alleen als je naast financiering ook geïnteresseerd bent in die crowd zelf (promotie, klanten vinden en binden, marktonderzoek, netwerk, overtuig anderen). Als platform heb je ook zorgplicht tegenover je ‘crowd’.
De Jong belicht twee dilemma’s:
1. Verdienmodel onder druk. Het percentage van 7% wordt niet hoog ervaren als het gaat om voorverkoop. Maar op leningen wordt het (door de ‘crowd’ ) wél als hoog ervaren. Hoe komen we tot een ander verdienmodel voor het crowdfundingplatform waar de inkomsten gelijk blijven maar het voor de ondernemer aantrekkelijker/laagdrempeliger wordt.
2. Risico ervaring van de crowd. Klopt het risico dat je ervaart als crowdfunder met het risico dat je loopt? Hoe vind je dat de platformen hierover moeten communiceren zonder de crowd op hetzelfde moment af te schrikken?
Banken
Hoe staan banken met duurzame doelstellingen tegenover financiering van duurzame initiatieven? Op deze vraag gaat Richard Kooloos (directeur ABN AMRO Groenbank en hoofd duurzame ontwikkeling) in. “Duurzaamheid betekent voor ons (ABN AMRO) een betere bank (duurzame bedrijfsvoering, klantbelang centraal en duurzame relaties opbouwen) die bijdraagt aan een betere wereld (financiële expertise inzetten voor de maatschappij, duurzaam verantwoord financieren en beleggen)” aldus Richard Kooloos. Maar hoe draag je als bank bij aan een betere wereld? Als bank sta je voor het constante dilemma van waar je in investeert. Ricahard geeft dan ook aan dat duurzaamheid voor ABN geen zwart-wit kwestie is. En daarom gaat zij het gesprek aan met de maatschappij.
Een van de conclusies die zij trekt is dat we als maatschappij ‘verslaafd’ zijn aan de inkomsten uit fossiele brandstoffen. Reden voor ABN om te investeren in de energietransitie. Zij wil bijdragen aan de ambitie van de overheid om Nederland in 2020 een van de duurzaamste landen van Europa te laten zijn. ABN zoekt dus naar impactvolle manieren van investeren in duurzaamheid. Dit uit zich in investeringen in grootschalige projecten in plaats van kleinere, losstaande duurzame initiatieven. In die zin is crowdfunding zeker een waardevolle aanvulling op de traditionele manieren van financiering.
Kooloos legde het volgende dillema’s neer : ‘Als je voor 10mrd aan duurzame energieprojecten financiert kan je 30mrd minder bedrijfsfinancieringen en hypotheken verstrekken. Hoeveel risico zijn banken bereid te lopen en hoeveel minder rendement zijn banken bereid te accepteren als ze investeren in duurzaamheid?’.
Terugkoppeling dillema’s
Na de presentaties gingen de deelnemers in twee groepen uiteen en op zoek naar oplossingen voor de aan bod gekomen dillema’s.
De eerste groep richtte zich op het dilemma: ‘Als je voor 10mrd aan duurzame energieprojecten financiert kan je 30mrd minder bedrijfsfinancieringen en hypotheken verstrekken. Hoeveel risico zijn banken bereid te lopen en hoeveel minder rendement zijn banken bereid te accepteren als ze investeren in duurzaamheid?’. De discussie die ontstond zou een avond kunnen vullen.
De groep koppelde terug dat de vraag leidt tot een politieke discussie over hoe Nederland eruit zou moeten zien. Een discussie waarin de bank een rol kan spelen. Waarin die bank ook best proactief mag zijn en zelf iets meer richting mag bepalen dan nu het geval is. Want, daar zijn de deelnemers het in grote lijnen over eens, als er een goed plan is, dan is het geld er ook. De vraag zit dan veel meer in wie, wat belangrijk vind. Dat bepaalt waarin wordt geïnvesteerd. Uiteindelijk heeft het te maken met de visie en het wereldbeeld. Als je bijvoorbeeld een sociaal imago wilt hebben als bank, dan moet je je bezig houden met het sociale beeld van nu en daar in investeren.
De tweede groep gaf terugkoppeling op het dilemma rond crowdfunding. Vertrouwen stond centraal. Vertrouwen in zowel een voorwaarde voor een ondernemer om aan crowdfunding te beginnen als voor de consument om te doneren of investeren in een crowdfundingproject. Een mogelijk kredietmodel om risico te spreiden is meer geld ophalen met voorverkoop. Dat kan ook het rentepercentage van 7% omlaag brengen. Zo draagt de groep aan.
De ondernemers of organisaties die crowdfunding inzetten, moeten vertrouwen opwekken bij de consument. Dat doen zij door zich een domein eigen te maken. Zij zijn owner van een bepaalde expertise en dat gaat verder dan alleen de technische kennis. Zij hebben contact met de ‘gebruiker’ en kunnen hem of haar overtuigen. De combinatie van kennis van zaken en op de emotie en het vertrouwen van de consument inspelen is voorwaarde voor het slagen van een crowdfundingcampagne. Deze know how zou de ervaren crowdfunder moeten overbrengen op de beginners.
Alle presentaties van deze avond zijn hier te downloaden. Mocht u nog aanvullingen of vragen hebben, gerelateerde artikelen willen delen die interessant kunnen zijn voor discussie of verder van gedachte willen wisselen over dit onderwerp: neem contact op met de organisatie via
duurzaamheidsdialoog@doorvriendschapsterker.nl.
De volgende Duurzaamheids Dialoog is op 23 april met als onderwerp ‘de duurzaamheid van elektrisch vervoer’. Interesse? Ga naar bijeenkomsten>
Drie sprekers delen hun visie: Sibolt Mulder over de positie van de banken als het om duurzaamheid gaat, Maarten de Jong over het nieuwe platform OnePlanetCrowd en Richard Kooloos over de rol die ABN ziet voor zichzelf.
Consumentenvertrouwen in banken
De reden dat veel bedrijven zich nu onttrekken aan een sterke aanpak wat betreft duurzaamheid is het veel gehoorde argument ‘daar is geen financiering voor’. Maar is dit ook waar? Wat doen de banken al? En kunnen de banken niet meer doen? Zo vraagt Sibolt Mulder van TNS NIPO.
Over het algemeen overheerst de mening dat je bij een bank niet hoeft aan te kloppen met duurzame initiatieven die ‘geld kosten’. Volgens de Europese corporate imago-studie (2011) scoren juist banks and insurance extreem laag. Net als de sector energy overigens. Die lage score heeft te maken met factoren waar de banken in achterblijven volgens de consument: Eerlijkheid, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid, bijdrage aan en een open dialoog met de samenleving en steun voor sociale- en ecologische zaken. Branches die hier goed scoren zijn de food sector en mobile phone and PC sector. De afgelopen jaren hebben deze enorm aan transparantie gewerkt met als gevolg het meest duurzame imago.
De banken moeten zich de vraag stellen wat de kansen zijn om aan een betere reputatie te bouwen, om weer vertrouwen te winnen bij de Nederlandse burger. Sibolt Mulder benadrukt het belang om het niet alleen te dóen, maar ook te vertellen. En het niet alleen te vertellen maar ook te doen. Iets meer zelf richting bepalen en leiding nemen kan geen kwaad voor de bankensector. Zo stelt Sibolt. Daarbij geeft hij het advies te focussen op zowel ‘planet’ als op de sociale kant, ‘people’.
Crowdfunden van duurzaamheid
Maarten de Jong stelt het nieuwe crowdfunding platform One planet crowd voor, dat zich speciaal op duurzame initiatieven richt. Waarin OneplanetCrowd zich onderscheidt van de andere crowdfundingplatforms? “Bij ons vind je ondernemers die op hun manier ook een meerwaarde willen leveren, sociaal of ecologisch” zegt Maarten.
Aan de ondernemerskant wordt het steeds lastiger om geld op te halen. Het antwoord op deze moeilijkheid is crowdfunding; fondsenwerven bij de menigte. Met het plaatsen van jouw idee op een groot platform spreid je je kansen. Allemaal kleine bedragen worden online opgehaald bij de crowd in ruil voor een goed gevoel, een beloning, of betaling via rente of aandelen. Tegelijkertijd creëer je al een draagvlak voor jouw idee of product. Immers ben je met crowdfunding direct in contact met je consument. Je vraagt hen om vertrouwen en draagvlak. Zo haal je geld op en creëer je vraag en een markt voor je product of idee. Productinnovatie wordt op die manier mogelijk gemaakt door de ‘crowd’ en niet door financiële instellingen. Crowdfunding is een aanvulling op bestaande, reguliere vormen van financiering. Het is de laatste jaren enorm gegroeid. Het is geen hype, maar een nieuwe ontwikkeling. Een reactie op de extreem lage transparantie beleving van financiële dienstverlening. Crowdfunding beantwoordt aanhet verlangen van mensen om te zien wat er met hun geld gebeurt.
Als onderneming doe je Crowdfunding alleen als je naast financiering ook geïnteresseerd bent in die crowd zelf (promotie, klanten vinden en binden, marktonderzoek, netwerk, overtuig anderen). Als platform heb je ook zorgplicht tegenover je ‘crowd’.
De Jong belicht twee dilemma’s:
1. Verdienmodel onder druk. Het percentage van 7% wordt niet hoog ervaren als het gaat om voorverkoop. Maar op leningen wordt het (door de ‘crowd’ ) wél als hoog ervaren. Hoe komen we tot een ander verdienmodel voor het crowdfundingplatform waar de inkomsten gelijk blijven maar het voor de ondernemer aantrekkelijker/laagdrempeliger wordt.
2. Risico ervaring van de crowd. Klopt het risico dat je ervaart als crowdfunder met het risico dat je loopt? Hoe vind je dat de platformen hierover moeten communiceren zonder de crowd op hetzelfde moment af te schrikken?
Banken
Hoe staan banken met duurzame doelstellingen tegenover financiering van duurzame initiatieven? Op deze vraag gaat Richard Kooloos (directeur ABN AMRO Groenbank en hoofd duurzame ontwikkeling) in. “Duurzaamheid betekent voor ons (ABN AMRO) een betere bank (duurzame bedrijfsvoering, klantbelang centraal en duurzame relaties opbouwen) die bijdraagt aan een betere wereld (financiële expertise inzetten voor de maatschappij, duurzaam verantwoord financieren en beleggen)” aldus Richard Kooloos. Maar hoe draag je als bank bij aan een betere wereld? Als bank sta je voor het constante dilemma van waar je in investeert. Ricahard geeft dan ook aan dat duurzaamheid voor ABN geen zwart-wit kwestie is. En daarom gaat zij het gesprek aan met de maatschappij.
Een van de conclusies die zij trekt is dat we als maatschappij ‘verslaafd’ zijn aan de inkomsten uit fossiele brandstoffen. Reden voor ABN om te investeren in de energietransitie. Zij wil bijdragen aan de ambitie van de overheid om Nederland in 2020 een van de duurzaamste landen van Europa te laten zijn. ABN zoekt dus naar impactvolle manieren van investeren in duurzaamheid. Dit uit zich in investeringen in grootschalige projecten in plaats van kleinere, losstaande duurzame initiatieven. In die zin is crowdfunding zeker een waardevolle aanvulling op de traditionele manieren van financiering.
Kooloos legde het volgende dillema’s neer : ‘Als je voor 10mrd aan duurzame energieprojecten financiert kan je 30mrd minder bedrijfsfinancieringen en hypotheken verstrekken. Hoeveel risico zijn banken bereid te lopen en hoeveel minder rendement zijn banken bereid te accepteren als ze investeren in duurzaamheid?’.
Terugkoppeling dillema’s
Na de presentaties gingen de deelnemers in twee groepen uiteen en op zoek naar oplossingen voor de aan bod gekomen dillema’s.
De eerste groep richtte zich op het dilemma: ‘Als je voor 10mrd aan duurzame energieprojecten financiert kan je 30mrd minder bedrijfsfinancieringen en hypotheken verstrekken. Hoeveel risico zijn banken bereid te lopen en hoeveel minder rendement zijn banken bereid te accepteren als ze investeren in duurzaamheid?’. De discussie die ontstond zou een avond kunnen vullen.
De groep koppelde terug dat de vraag leidt tot een politieke discussie over hoe Nederland eruit zou moeten zien. Een discussie waarin de bank een rol kan spelen. Waarin die bank ook best proactief mag zijn en zelf iets meer richting mag bepalen dan nu het geval is. Want, daar zijn de deelnemers het in grote lijnen over eens, als er een goed plan is, dan is het geld er ook. De vraag zit dan veel meer in wie, wat belangrijk vind. Dat bepaalt waarin wordt geïnvesteerd. Uiteindelijk heeft het te maken met de visie en het wereldbeeld. Als je bijvoorbeeld een sociaal imago wilt hebben als bank, dan moet je je bezig houden met het sociale beeld van nu en daar in investeren.
De tweede groep gaf terugkoppeling op het dilemma rond crowdfunding. Vertrouwen stond centraal. Vertrouwen in zowel een voorwaarde voor een ondernemer om aan crowdfunding te beginnen als voor de consument om te doneren of investeren in een crowdfundingproject. Een mogelijk kredietmodel om risico te spreiden is meer geld ophalen met voorverkoop. Dat kan ook het rentepercentage van 7% omlaag brengen. Zo draagt de groep aan.
De ondernemers of organisaties die crowdfunding inzetten, moeten vertrouwen opwekken bij de consument. Dat doen zij door zich een domein eigen te maken. Zij zijn owner van een bepaalde expertise en dat gaat verder dan alleen de technische kennis. Zij hebben contact met de ‘gebruiker’ en kunnen hem of haar overtuigen. De combinatie van kennis van zaken en op de emotie en het vertrouwen van de consument inspelen is voorwaarde voor het slagen van een crowdfundingcampagne. Deze know how zou de ervaren crowdfunder moeten overbrengen op de beginners.
Alle presentaties van deze avond zijn hier te downloaden. Mocht u nog aanvullingen of vragen hebben, gerelateerde artikelen willen delen die interessant kunnen zijn voor discussie of verder van gedachte willen wisselen over dit onderwerp: neem contact op met de organisatie via
duurzaamheidsdialoog@doorvriendschapsterker.nl.
De volgende Duurzaamheids Dialoog is op 23 april met als onderwerp ‘de duurzaamheid van elektrisch vervoer’. Interesse? Ga naar bijeenkomsten>